Sveriges äldsta vingård
…utan tidigare vin-historia.
För att ändra på det behöver vi förstå hur denna vingård ska skötas på bästa sätt!
Mitt mål är att göra vingården till en vacker och välfungerande plats på hållbara metoder.
Ett projekt där även kommunen är med mig. På deras hemsida kring Velamsund och Vinberget finns mer spännande läsning.
I fäders spår för framtida viner
I min sommelierutbildning lärde jag mig att de bästa vingårdar ligger mellan 30e – 50e breddgraden här på jorden.
Annars är det för varmt eller kallt för just vinodling.
Vinberget ligger dock på 59:e breddgraden och det finns historia om att fler, äldre vingårdar funnits här kring dessa breddgrader. Gissningsvis har vi sen länge haft en god kunskap om vinodling i norden och i dessa spår vill jag att följa.
Ambitionen är att skapa ett vin värt en resa hit. För att lyckas och ansvarsfullt leda arbetet framåt tror jag på ett ekologiskt och hållbart jordbruk i balans för människa, djur och natur.
– Vinbonde med utbildning inom Permakultur odling och design.
Mer på myllan än på druvan
I dag består Vinberget av drygt 400st. vinrankor, där ca 200st. av dem är på ett väldigt tidigt stadie. Ej stora nog att bära druvor till vin.
Inom några år hoppas jag de kan det och för att komma dit är det förutsättningarna jag jobbar med. Arbetet här kan idag därför liknas mer vid ett jordbruk än en vingård. Men det är den väg framåt jag tror på.
– För människa, djur och natur samt med största respekt för vårt historiska arv och framtid.
Vinberget i framtiden
Att få vara vinbonde här på Vinberget i Velamsund är en dröm som går i uppfyllelse.
Med det ser jag också ett ansvar att en dag kunna lämna platsen vidare till nästa generation. Därav är allt som görs här idag av största respekt till vingårdens förutsättningar även på lång sikt.
För kanske är det min dotter eller någon annan som en dag tar över. Då vill jag med varm hand lämna vingården vidare och att den kan finnas kvar lång tid även efter mig.
– Vinberget i Velamsund