Vinbonden Johan    

En spännande resa från kock till vinbonde, via Hotelmanagement Högskola i Schweiz. 

Från kock till bonde,
via hotel management.

Som kock med kärlek till gastronomi, service och värdskap hamnade jag bland vingårdar i Frankrike och Schweiz.

Året var 2009 och 27 år gammal var jag på resa till Högskola I Schweiz för att utbilda mig i Hotell Management på Les Roches Hospitality Management School.

Med några års erfarenhet i bagaget behövde jag vidare utbildning för att komma framåt i karriären och lära mig mer om yrket jag älskar.

Les Roches en anrik fin hotel management högskola vackert belägen i den lilla byn Bluche. Nära staden Sion och skidområdet Crans-Montana. 

Redan på tåget från Geneve blev jag snabbt fascinerad av de vackra vingårdarna i dalen Valais som växer här på branta terrasser med gamla stenmurar.

Som kock hade jag kommit i viss kontakt med vinets värld och hur det funkar. Men att en vingård kunde växa på detta vis hade jag inte upplevt förut.

Minns jag tänkte att även detta vill jag lära mig mer om och hoppades att under åren på skolan få göra det.

Sammanlagt blev det tre år i Schweiz och en Bachelor Delger inom Hotel Management, Finance.

Under tiden på skolan tog jag även extrakurser inom vin, som WSET level 1 och 2 samt specialkurs om Champagne. 

En tur till Bordeaux

Tiden på skolan innefattade även hotellpraktik på 12 månader. 

Utan att kanske reflektera över det då hamnade jag på ett litet hotell i kuststaden Arcachon ca. 6 mil från vinstaden Bordeaux. Jag hamnade här med två mål. Att inte fastna i köket och att få lära mig franska.

Väl i Arcachon träffade jag två svenska vänner med en plats i Cadillac. En liten by inne bland vingårdar närmare staden Bordeaux.

Mina vänner bedrev resor hit och behövde hjälp. Både med matlagning och guidning. Jag ställde gladeligen upp i den mån jag kunde och fick på köpet lära mig mer om Bordeaux viner och matkultur, med mera. Här träffade jag även på vinbönder  och möjlighet att hänga på och lära mig lite om vinodling och tillverkning.

En spännande tid och lärorikt på många sätt.

I dag som Kock och Bonde på heltid.

Idag har jag insett att någon vidare hotellkarriär lär jag inte göra. Att få jobba med matlagning och vintillverkning ligger mig varmt om hjärtat. 

Med passion för gastronomi och service jobbar jag gärna ihop med andra restauranger, som konsult eller via min lilla vingård med vineri och matstudio i Velamsund. 

CV

1998 – 2001   Stockholms Hotell och Restaurangskola

Skolpraktik Restaurangen (SMAK) & Oaxen Skärgårdskrog.

2001 – 2009   Kock på olika restauranger i mestadels Sverige men även en sväng utomlands.

”Villa Källhagen, Sandhamns Värdshus, Nynäs Havsbad, Restaurang Kroken, Fågelbro Hus, Scandic Sjöfartshotellet, Ballbreaker. 

2009 – 2012   Studerar Hotel Management på Les Roches i Schweiz.

Hotellpraktik 12 månader på Hotel Park Inn Arcachon

20012-2017 Köksmästare, Projektledare, Hovmästare, Sommelier och F&B Supervisor

Scandic Norra Bantorget, Scandic Sergel Plaza, Mässrestauranger (Stockholmsmässan), Scandic Continental

2017 – Frilans konsult. – Restaurang

2020 Blir med vingård