2023 / Sour Grapes

2023… sicket år.

En säsong som började i dur, gick tvärt i moll och slutade i dur.. vilken tur. 😉

Våren 2023 började rätt bra.. En lång seg vinter vände tvärt i maj, blev varmt och soligt. Lagom med regn och rätt mycket snö från vintern som gav goda förutsättningar till myllan och vatten-reservaren ovanför vingården.

I juni månad hade vi en sommar här likt 2018 och mycket talade för att så skulle denna sommar komma att bli.

Under sommaren detta år hade jag besök av Abel från Bordeaux som jag lärde känna då jag bodde där mellan 2010-2011.
Eller rättare sagt jag kände hans föräldrar bättre. Två vinodlare från en liten gård vid namn Chateau Haut Roc i Arbis, nära den lite större byn Cadillac strax söder om staden Bordeaux.

En fantastisk möjlighet att få en månads hjälp av en vinkunnig person tänkte jag och Abel var verkligen till stor hjälp här på vingårdenr.

Kring mitten av Juli åkte Abel tillbaka till Bordeaux och strax efter det vände så även den varma sommaren tvärt till ett betydligt kallare och regnigare klimat. De goda förutsättningarna till druvorna här blev betydligt mer utmanande.

Nu blev det till att hålla efter i bladverket, bespruta med svavel och hålla tummarna för att vädret inte skulle bli än värre.
Denna sommar angreps tyvärr druvorna med ädelrötan Botrytis och i september strax innan skörd var vingården ett intressant ämne för getingar som lockades hit. Bärnäten fugerade som lite skydd men tyvärr gick endel druvor åt som mat till getingarna.

Den 10 september hade vi första skörden på de blå druvorna Zilga och en tredjedel av Solaris likaså.

Den 24 september hade vi sen skörd nr 2 då vi skördade återstående del av Solaris.

En riklig skörd och totalt detta år gav Vinberget ca 130 liter vin. En klar förbättring mot mina tidigare skördar härifrån. Dock tror jag med stor säkerhet att inom några år kan vinberget producera än mer och bättre druvor här.

Detta året hade jag även endel vinrovningar under september månad samt även en större företags provning i mitten av Juni.
Väldigt kul att vingården och dess viner lockar besökare hit redan nu. Jag hoppas och tror på en framtiden vinturism här i Velamsund. 🙂

I februari detta år fick jag även kontraktet på en lokal här i nära anslutning till vingården, som jag nu bygger till ett framtida vineri och matstudio.
Då passionen som kock lever kvar hoppas jag på sikt kunna välkomna er hit. Inte bara för vinprovning utan även med matlagning till.

Hoppas och tror att med gemensam matlagning gör vi vinupplevelsen mer spännande likaså. Lokala råvaror och ett här-odlat vin.

Vin och matstudio Velamsund. Öppnar under 2025… (är planen)